Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

dobrodosli

kraljevskabanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posetite nas!

Obavestite prijatelje o nama!

Niška Banja kroz vreme

Istorija Niške Banje je zaista impresivna. Arheološki podaci govore o tome da je na prostoru Niške Banje postojalo naselje još u praistoriji, a takodje postoje  tragovi naseljenja iz bronzanog i gvozdenog doba.
Značajniji razvoj Niška Banja doživljava u doba Rimljana (II vek n.e, za vreme vladavine cara Hadrijana). Tada su u njoj sagradjena prva rimska kupatila i od tada je poznata kao klimatsko lečilište – banja.
U doba Turaka se Niška Banja, takodje, ubrajala u poznatija lečilišta – klimatske centre ovog dela Evrope, a Turci su u njoj sagradili nekoliko hanova  za smeštaj.

staraniskabanjaNi vladari Srbije nisu bili imuni na blagodeti Niške Banje. Porodica Obrenović je imala svoj letnjikovac, a poslednji kraljevski par dinastije, kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin, je imao svoju klupu za predah u tišini i zelenilu Niške Banje.
Vodom sa poznate „Školske Česme“  se lečio tadašnji regent, a kasnije kralj, Aleksandar  I Karadjordjević. Često je boravio u vili „Jela“, koju danas meštani nazivaju „Kraljeva Vila“, a zapravo je bila vlasništvo Jovana Todorovića, tadašnjeg dvorskog advokata. Poznato je da su stanovnici voleli kralja Aleksandra koji ih je opčinio svojom prirodnošću. Šetao je bez pratnje i obezbedjenja, razgovarao sa stanovnicima,  posećivao lokalne domaćine... Kasnije je vest o njegovoj tragičnoj smrti u Marseju bolno odjeknula Niškom Banjom.

O značaju koji je Niška Banja imala pre drugog svetskog rata danas svedoče vile koje su ostale iz tog perioda. Vila „Teokarević“, vila „Zone“ Dragiše Cvetkovića, vila „Jela“ , vila tadašnjeg vlasnika konfekcije „Nitex“ i mnoge druge, kao i podatak da je za samo nekoliko godina podignuto više većih objekata koji su i dan danas u funkciji  i od značaja su za Nišku Banju. Od 1932. do 1935. su sagradjeni hotel „Srbija“, stacionar „Zelengora“ i hotel „Partizan“. Niška Banja se u to vreme razvijala  po uzoru na tada mondenske banje Evrope i privlačila je tadašnje političare, bogate trgovce, vlasnike fabrika i kao goste, ali i kao investitore koji su gradili svoje vile, pansione i donosili u Nišku Banju duh predratne Evrope.

radonNova era za Nišku Banju  i tadašnji zavod, a sadašnji institut „Niška Banja“ počela je 1974-te godine izgradnjom stacinara „Radon“, jer je banja tada dobila stacionar velikog kapaciteta, sa potpuno novom i naprednom opremom, modernim i zatvorenim protočnim bazenom sa toplom vodom. Kroz ,,Radon“ su prošle, a i danas prolaze,  generacije visoko obrazovanih i vrhunskih  stručnjaka.

termeSledeća važna godina u razvoju Niške Banje i instituta „Niška Banja“ je 1981-a. Te godine je temeljnom adaptacijom tri predratne vile , medju kojima je i vila „Zone“ (nekadašnje vlasništvo bivšeg  predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića) stvoren stacionar „Terme“, za koji se može reći da predstavlja jedan od simbola Niške Banje.  

 

 

Share |

 

footer pocetna kontakt prijatelji pocetna kontakt english
Copyright © 2010 - 2014 www.smestajristic.com Niška Banja