Niška Banja se ubraja u jednu od najlekovitijih banja Srbije, sa tradicijom koja traje vekovima, zahvaljujući svojoj lekovitosti i lepoti koju su otkrili još stari Rimljani. Izuzev lečilišnih kapaciteta ova banja nudi niz drugih sadržaja za odmor i rekreaciju i jedan je od najvećih turističkih potencijala Srbije. Priroda i lekovitost Niške Banje svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih turista.

 

 

Niška Banja kroz vreme

Istorija Niške Banje je zaista impresivna. Arheološki podaci govore o tome da je na prostoru Niške Banje postojalo naselje još u praistoriji, a takodje postoje  tragovi naseljenja iz bronzanog i gvozdenog doba. Značajniji razvoj Niška Banja doživljava u doba Rimljana (II vek n.e, za vreme vladavine cara Hadrijana). Tada su u njoj sagradjena prva rimska kupatila i od tada je poznata kao klimatsko lečilište – banja. U doba Turaka se Niška Banja, takodje, ubrajala u poznatija lečilišta – klimatske centre ovog dela Evrope, a Turci su u njoj sagradili nekoliko hanova  za smeštaj.

 

Niska BanjaNi vladari Srbije nisu bili imuni na blagodeti Niške Banje. Porodica Obrenović je imala svoj letnjikovac, a poslednji kraljevski par dinastije, kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin, je imao svoju klupu za predah u tišini i zelenilu Niške Banje.
Vodom sa poznate „Školske Česme“  se lečio tadašnji regent, a kasnije kralj, Aleksandar  I Karadjordjević. Često je boravio u vili „Jela“, koju danas meštani nazivaju „Kraljeva Vila“, a zapravo je bila vlasništvo Jovana Todorovića, tadašnjeg dvorskog advokata. Poznato je da su stanovnici voleli kralja Aleksandra koji ih je opčinio svojom prirodnošću. Šetao je bez pratnje i obezbedjenja, razgovarao sa stanovnicima,  posećivao lokalne domaćine... Kasnije je vest o njegovoj tragičnoj smrti u Marseju bolno odjeknula Niškom Banjom.

 

O značaju koji je Niška Banja imala pre drugog svetskog rata danas svedoče vile koje su ostale iz tog perioda. Vila „Teokarević“, vila „Zone“ Dragiše Cvetkovića, vila „Jela“ , vila tadašnjeg vlasnika konfekcije „Nitex“ i mnoge druge, kao i podatak da je za samo nekoliko godina podignuto više većih objekata koji su i dan danas u funkciji  i od značaja su za Nišku Banju. Od 1932. do 1935. su sagradjeni hotel „Srbija“, stacionar „Zelengora“ i hotel „Partizan“. Niška Banja se u to vreme razvijala  po uzoru na tada mondenske banje Evrope i privlačila je tadašnje političare, bogate trgovce, vlasnike fabrika i kao goste, ali i kao investitore koji su gradili svoje vile, pansione i donosili u Nišku Banju duh predratne Evrope.

 

Niska Banja

 

Nova era za Nišku Banju  i tadašnji zavod, a sadašnji institut „Niška Banja“ počela je 1974-te godine izgradnjom stacinara „Radon“, jer je banja tada dobila stacionar velikog kapaciteta, sa potpuno novom i naprednom opremom, modernim i zatvorenim protočnim bazenom sa toplom vodom. Kroz ,,Radon“ su prošle, a i danas prolaze,  generacije visoko obrazovanih i vrhunskih  stručnjaka.

 

Niska Banja

Sledeća važna godina u razvoju Niške Banje i instituta „Niška Banja“ je 1981-a. Te godine je temeljnom adaptacijom tri predratne vile , medju kojima je i vila „Zone“ (nekadašnje vlasništvo bivšeg  predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića) stvoren stacionar „Terme“, za koji se može reći da predstavlja jedan od simbola Niške Banje.  

 

 

Niška Banja danas

Niška Banja je danas, zahvaljujući svojoj infrastrukturi i lekovitim termalnim izvorima koje poseduje,  jedan je od najznačajnijih turističkih potencijala Srbije.  Po svojim termo-mineralnim vodama  i mineralnom peloidu,  Niška Banja je poznata i van granica Srbije.

Lekovitim  faktorima,  poput blage, umereno-kontinentalne klime koja se odlikuje  prijatnim letima i blagim zimama (u medicinskom smislu se svrstava u umirujuće-sedativne klime), mineralnim  blatom, termo-mineralnim vodama, predivnom  vegetacijom, lepo uredjenim  parkom  koji se prostire na  površini od 5 ha i drugim sadržajima  koje nudi, Niška Banja danas privlači posetioce iz svih krajeva zemlje, ali i iz okolnih zemalja.

 

Lekovite vode se koriste za piće i kupanje, a postoji pet različitih izvora:                          

  • Glavno vrelo“ - oko 38C
  • „Suva Banja“ -  12 - 37C
  • „Školska česma“ 17 - 19C
  • „Banjica“
  • „Pasjača“

 

Pored termalne vode se u terapiji koriste i lekovita blata ( peloid ) od retkog , radioaktivnog bigra koji ova banja poseduje, a u terapijske svrhe se takodje koristi i radioaktivni gas radon po kojem je ova banja specifična.

U Niškoj Banji se leče bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, rehabilitacija bolesnika posle ugradjiivanja endoproteze kuka i kolena, postraumatska stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, zapaljenski i funkcionalni sterilitet.

Institut „Niška Banja“ je kompleks koji sadrži stacionar „Radon“, stacionar „Zelengora“, stacionar „Terme“ i kupatila. Institut je opremljen savremenim medicinskim aparatima za dijagnostiku i lečenje u oblastima neinvazivne kardiološke dijagnostike, reumatologije i ortopedske hirurgije.

 

 

 

Sadržaji Niške Banje

Pored lečilišnih, Niška Banja raspolaže i mnogim drugim sadržajima.

 

Wellness centar

Niska BanjaU stacionaru "Radon" se nalazi i savremeni wellness centar „Sense“ koji omogućava lekoviti uticaj termo mineralne vode i masaže u predivnom ambijentu uz opojne mirise, plamen sveća , latice ruža i osvežavajuće napitke. Enterijer wellness centra je potpuno nov, a izradjen je po najvišim svetskim wellness standardima.

Na raspolaganju su antiage, antistress, happy weekend i anticelulit paketi  ispunjeni masažama, djakuzijem sa termalnom  vodom, aromatičnim kupkama, finskom i vibro saunom i kozmetičkim tretmanima uz prirodne napitke iz Vita bara.

 

Kongresni turizam

Niska Banja

 

 

Institut „Niška Banja“ se bavi i organizacijom kongresnog turizma  i poseduje amfiteatar sa savremenom tehničkom opremom kapaciteta  do 300 mesta, plenum salu kapaciteta 60 mesta, i restorane i salone za pružanje ugostiteljskih usluga sa prepoznatljivom nacionalnom kuhinjom.

 

Sportsko-rekreativni sadržaji

Niska Banja

 

Pored rekreativno-lečilišnih turističkih i kongresno-turističkih kapaciteta, Niška Banja poseduje odlične uslove za realizaciju sportskog turizma. Na raspolaganju su teniski tereni, otvoreni i zatvoreni tereni za košarku, rukomet i mali fudbal, startne terene za paraglajding ( Albatros club ), hipodrom sa rekreativnim jahanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru, kuglana...

 

 

Geografski položaj Niške Banje

Niška Banja se nalazi na jugoistoku republike Srbije ispod brda Koritnik  (808 m), ogranka Suve planine (1870 m), oko 9 kilometara od Niša sa kojim je spaja magistralni put prema Sofiji (Bugarska) i dalje prema Turskoj. Nadmorska visina ovog klimatskog lečilišta je 248 m, a udaljenost od Beograda, glavnog grada republike Srbije, je oko 250 kilometara.